Finalisten Verkiezing Beste Binnenstad editie 2015-2017 bekend

DSC02486Rotterdam, Witte de Withstraat

 

van: debestebinnenstad.nl

De finalisten die gaan strijden om de titel ‘Beste Binnenstad 2015-2017’ zijn bekend! Een onafhankelijke landelijke jury koos in de categorie grote steden voor (in alfabetische volgorde) Dordrecht en Rotterdam en in de categorie middelgrote steden kwamen Gouda en Roermond als beste uit de bus.

De afgelopen maand hebben de genomineerde binnensteden de mogelijkheid gehad te motiveren waarom zij de titel ‘Beste Binnenstad 2015-2017’ verdienen. Naast Dordrecht en Rotterdam waren in de categorie grote binnensteden genomineerd: Leeuwarden, Nijmegen en Utrecht. In de categorie middelgrote binnensteden waren naast Gouda en Roermond genomineerd: Almere, Helmond, Middelburg en Uden.

De onafhankelijke landelijke jury bestaande uit experts op diverse binnenstedelijke thema’s beoordeelde de binnensteden van de genomineerden op hun ontwikkeling in de afgelopen twee jaar.

Finalisten grote binnensteden
De jury prijst de ontwikkeling die Dordrecht op het gebied van beleving, detailhandel en cultuur in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Bovendien kan niet voorbij worden gegaan aan de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cultuur zoals het ‘Energiehuis’. Na de komst van ‘Villa Augustus’ is er veel dynamiek ontstaan rondom het Wantij gebied. Daarnaast zet de stad zich op het gebied van detailhandel in voor ketens en voor lokale ondernemers. De jury is van mening dat de stad zich breed profileert en durft te experimenteren.

Volgens de jury heeft Rotterdam op het gebied van beleving, mobiliteit, vastgoed en detailhandel positieve stappen gemaakt. De stad heeft in de afgelopen twee jaar een enorme dynamiek gecreëerd in de binnenstad en de kwaliteit van de openbare ruimte een enorme impuls gegeven. Bovendien kan niet voorbij worden gegaan aan de ontwikkeling van diverse iconen in de stad, zoals ‘De Rotterdam’, de ‘Markthal’ en het nieuwe station. De stad heeft een heldere visie, waarbij de gemeente zelf ondernemer is.

Finalisten middelgrote binnensteden
De jury prijst de inzet van Gouda om nieuwe lokale retailers en winkeliers aan te trekken. Bovendien is een goede samenwerking aanwezig met diverse partijen in de binnenstad. Door verschillende kleine maar ook grote evenementen te organiseren verspreidt Gouda het DNA van de stad op een goede manier. Daarnaast prijst de jury de stad voor de integrale visie op cultuur.

Met betrekking tot Roermond kan volgens de jury niemand voorbij zijn gegaan aan de retail gedreven visie van de stad en de synergie tussen het Designer Outlet Roermond en de binnenstad. De jury prijst met name de stad voor het constante, hoge niveau van de binnenstad van Roermond. Tevens is de samenwerking binnen het centrummanagement van Roermond een sterk punt.

Bekendmaking winnaars
Op donderdag 8 of vrijdag 9 oktober zullen de finalisten een bezoek krijgen van de jury. Hierbij krijgen de steden enkele uren de tijd om de jury te overtuigen en de juryleden rond te leiden door de binnenstad. De winnaars worden 18 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag bekend gemaakt. Daarna zal bekend zijn wie zich de komende twee jaar Beste Binnenstad 2015-2017 mag noemen.