Nieuw lab van TU Eindhoven onderzoekt supersnel wifi en minuscule sensoren

nieuw-lab-van-tu-eindhoven-onderzoekt-supersnel-wifi-en-minuscule-sensoren

van: nu.nl

De TU Eindhoven heeft een nieuwe afdeling opgezet om onderzoek te doen naar de toekomst van draadloze communicatie. De universiteit onderzoekt supersnelle wifi en goedkope, minuscule sensoren zonder draden. Dat laat de TU Eindhoven donderdag weten.

In totaal zo’n zevenhonderd vierkante meter aan laboratoria zijn gebouwd onder de naam CWTE Labs (Center for Wireless Technology Eindhoven).

“We hebben hier alle labs en disciplines bij elkaar die je nodig hebt om draadloze systemen als geheel te bestuderen en dat is vrij uniek”, aldus de directeur van het nieuwe lab, Peter Baltus.

De TU Eindhoven heeft het lab opgezet om op de toekomst voorbereid te zijn waarin steeds meer producten met internet verbonden zullen zijn. “Alleen al in elk huis zal het gaan om vele tientallen apparaten en sensoren”, aldus de universiteit.

Supersnelle WiFi 
Er zijn drie grote onderzoeksprogramma’s waar de TU Eindhoven zich nu  op richt. Een daarvan is de ontwikkeling van wifi imet een snelheid van 1 TB per seconde in 2020. Dat is zo’n duizend maal sneller dan de huidige wifi-netwerken. Deze hoge snelheid is nodig om alle apparaten tegelijk draadloos te kunnen laten verbinden.

Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe draadloze sensoren. De universiteit onderzoekt minuscule en goedkope sensoren die weinig tot geen stroom nodig hebben. “Ze halen hun energie uit de radiogolven van het draadloze netwerk. Bijvoorbeeld minuscule temperatuursensoren die in elke kamer de temperatuur meten en waar geen enkel draadje aan te pas komt.”

Tot slot wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van terahertztechnologie waarbij duizend miljard trillingen per seconden worden gebruikt om haarscherp dingen in beeld te brengen in bijvoorbeeld de medische wereld. Ook kan het zogeheten elektromagnetische frequentiegebied ingezet worden om wapens beter te detecteren.

Lab opengesteld
Het lab is volledig elektromagnetisch afgeschermd van de buitenwereld om verstoringen van telefoonverkeer te voorkomen. Ook is ervoor gezorgd dat de temperatuur heel stabiel is en er nauwelijks statische elektriciteit is. Op deze manier zijn de metingen zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk.

De TU Eindhoven stelt de CWTE Labs ook beschikbaar voor bedrijven en hoopt dat bedrijven zich aanmelden om onderzoek te doen.