Proef ‘Slimme’ lantaarnpaal voorzien van laadpunt en wifi op Rotterdam Heijplaat

Bron: Lightmotion | Foto: Lightmotion

dashboard

kabel blauwe autod

De bedrijven The New Motion en Lightwell gaan samenwerken om de ‘smart city-lantaarnpaal’ Lightmotion op de markt te brengen. De lichtmast kan worden voorzien van wifi, een oplaadpunt en cameratoezicht.

De Lightmotion-lantaarnpaal bevat sensoren, die bijvoorbeeld het lichtniveau van de led-lampen dimmen als er in de directe omgeving geen activiteit wordt gesignaleerd. Hierdoor wordt er volgens de bedrijven veel energie bespaard.

Naast sensoren kan de Lightmotion, die is ontworpen door designers van Lightwell, worden uitgerust met een wifi-toegangspunt. Daarnaast zal The New Motion, een exploitant van laadpalen, laadpunten in de lantaarnpalen integreren. Zo kunnen elektrische auto’s hun accu’s ‘voltanken’ door deze naast de Lightmotion-lantaarnpaal te parkeren. Ten slotte kan een gemeente ervoor kiezen om bepaalde lantaarnpalen ook uit te rusten met bewakingscamera’s om zo de sociale veiligheid te verbeteren.

Buitenlandse interesse

In Rotterdam is deze zomer een Lightmotion-lantaarnpaal als proef geplaatst. The New Motion en Lightwell zeggen dat er vanuit Peking en Los Angeles interesse is in het concept. Ook staat er een proefopstelling in Kopenhagen op de agenda.

video van proefproject op Rotterdam Heijplaat