Rotterdam eerste Nederlandse stad met publieke iBeacons

ibeacon-rotterdam-centraal-station

bron: ibeacon-retail.nl/

Rotterdam start als eerste stad in Nederland met een uitgebreide uitrol van iBeacon in een stadsdistrict. Daarmee volgen ze de trend van de introductie op publieke plaatsen zoals eerder in Regent Street en verschillende winkelcentra is gebeurd. De beacons worden geplaatst door Vereniging Rotterdam Central District en geplaatst rondom het nieuwe OV-terminal Rotterdam Centraal.

Gebouwen met iBeacons

De meeste gebouwen in het gebied worden uitgevoerd met één of meerdere beacons. Daaronder vallen o.a. Unilever, Nationale Nederlanden, en gebouwen van CBRE Global Investors. Ook zullen MKB-ers in de buurt als restaurant Lebkov beacons geplaatst krijgen. Daarnaast plaatst de Gemeente Rotterdam iBeacons op handige of logische plaatsen.

Mangrove ontwikkeld de Rotterdam Central District app die gebruikt wordt voor de beacons. Mensen die deze app hebben geïnstalleerd op hun smartphone kunnen proximity marketing berichten ontvangen als ze bijvoorbeeld langs een winkel of gebouw lopen.

De vereniging RCD is aanjager van de gebiedsontwikkeling rondom het in maart dit jaar geopende OV-terminal Rotterdam Centraal. De business leden van RCD werken allen mee aan dit project.

Open karakter voor ontwikkelaars

De iBeacons worden tevens opengesteld voor ontwikkelaars. Daarbij wordt het mogelijk voor ontwikkelaars om de iBeacon gegevens te verwerken in een eigen app. In het persbericht wordt niet genoemd hoe deze gegevens worden gedeeld en op het moment van schrijven is er nog geen informatie over een database voor ontwikkelaars.